Wat je graag wil weten over SLAPEN

Slaap is iets wat spontaan komt. Het overkomt je. Maar wat is slaap nu eigenlijk? In deze blog delen we vier belangrijke componenten van slaap, en interessante weetjes over slaap.

Slaap is iets wat spontaan komt. Het overkomt je. Het is een natuurlijk fysiologisch proces, net als ademhalen en het kloppen van het hart. Normaal vraagt dat geen bewust inspanning maar sommigen moeten er lang op wachten, anderen krijgen het instant. Voor sommige een noodzakelijke kwaad, voor anderen een zalige ontspanning.

Wat je wel onder controle kan hebben, volgens Annelies Smolders, zijn de omstandigheden. In haar boek ‘Start to sleep’ omschrijft ze dat een goede slaper spontaan slaapt, terwijl een slechte slaper een hele hoop slechte slaapgewoonten eigen gemaakt heeft. Ongeveer 1/3 van ons leven brengen we al slapend door, je kan je dus maar best goede slaapgewoontes eigen maken.

Wat is slaap nu eigenlijk? Een simpele vraag maar niet eenvoudig te beantwoorden. Wat duidelijk is is dat het gaat om een periode van inactiviteit en afwezigheid van een wakend bewustzijn waarbij het lichaam en de geest tot rust komen. Aanvankelijk gaat het om lichamelijke recuperatie, geleidelijk aan komt ook het brein tot rust. Dat gebeurt voornamelijk tijdens de droomfases. Onderzoek wijst uit dat ons brein quasi even actief is tijdens de REM-fase als in wakkere toestand. Theo Compernolle spreekt van het archiveren van de indrukken naar het lange termijn geheugen, grote schoonmaak om ruimte te maken voor nieuwe indrukken van de volgende dag.

Je slaapgedrag verbeteren vraagt inspanning. Vergelijk het met een onderhoudsbeurt zoals van een auto. Je wacht ook niet tot deze uit elkaar valt vooraleer naar de garage te gaan.

Interessante weetjes :

– slecht slapen doet het libido dalen

– slecht slapen heeft effect op het immuunsysteem

– slecht slapen verlaagt je pijngrens

– goed slapen doet je langer leven

– 1.5u te weinig slapen in de nacht zorgt er voor dat je 32% minder alert bent overdag

– slaaptekort maakt ons 40% kwetsbaarder voor depressieve klachten en angsten

– vermoeide mensen eten en snoepen meer

– voldoende slaap zorgt er voor dat je fysiek beter uitziet

– meer dan 50% van de werkongevallen zou gerelateerd zijn aan slaaptekort

Ongeveer 10% van de bevolking slaapt chronisch slecht. In de aanpak van dit probleem is het essentieel om de oorzaak op te sporen. Annelies Smolders benoemt een vicieuze cirkel van de slapeloosheid bestaande uit vier componenten : slaapbelemmerende gedachten, slechte slaapgewoonte, spanning en stress en ten slotte de gevolgen voor je dagelijkse leven. De vier componenten (diepen we uit in een volgende blog) zijn onderling met elkaar gelinkt, ze oefenen invloed uit op elkaar. Bij iemand die veel denkt, kan de spanning hoog oplopen. Iemand met veel stress zal sneller piekeren waardoor het slapen opnieuw kan aangetast worden.

We geven op facebook tips en tricks om deze vier componenten aan te pakken en wensen jullie een deugddoende nachtrust.

Veronique Bundervoet (psychologe – stress en burnout coach)