Balans opmaken en keuzes maken in tijden van COVID-19

De lockdown ten gevolge van de Corona-pandemie doorbreekt heel wat routines in werk en leefwereld.  Sommigen hebben het nu drukker dan ooit, anderen zijn tijdelijk werkloos. Onze omstandigheden zijn, ook nu, heel verschillend. Voor- en nadelen worden aangescherpt. Balans opmaken, keuzes maken en hiernaar handelen is wat we kunnen doen.

Een cliënt die al langer rondloopt met de gedachte en twijfel om volledig zelfstandig te worden, ziet nu  duidelijker de voordelen van zijn huidige werksituatie.  Tijdelijk werkloos met inkomen, tijd voor de kinderen en voor loopbaanbegeleiding. Samen analyseren we zijn situatie, verkennen we wat hij in huis heeft, wat zijn ambities zijn, waar hij blij van wordt, welke voorwaarden essentieel zijn bij het maken van een duurzame beslissing. Alles wordt in perspectief gezien/gezet en hoofd, hart en buikgevoel komen meer op een lijn te zitten. Belemmerende gedachten worden getransformeerd en omgezet in constructieve acties. Door met zichzelf een tijd af te spreken om alle pro en contra’s van verschillende opties door te nemen, informatie in te winnen, met het thuisfront te overleggen, komt er rust in zijn hoofd. Door alles op een rijtje te zetten komt de bezieling en goesting terug om zaken anders aan te pakken. Blijven of weggaan?  Een gefundeerd keuze geeft altijd een gevoel van vrijheid en rust, vertrouwen in de toekomst.

Wat kan loopbaanbegeleiding naast oriëntatie nog meer voor jou betekenen?

Een vriendin werd zich bewust van hoeveel stress de files van elke dag “van en naar Brussel” haar gaven. Nu slaapt ze beter. Thuis, alleen met haar kat en hond, zonder alle achtergrondgeluiden van de open space office, werkt ze veel efficiënter.  Neen ze mist de collega’s niet want ze hebben nog contact via mail, telefoon en videoteammeeting. “We kennen ons werk, hebben een duidelijke werkstructuur en krijgen “pauze-tips” in de vorm van korte yoga-sessies. Hopelijk mogen we na de lockdown meer thuis werken.” Zij weet alvast wat ze haar leidinggevende kan vragen en waarop te letten als toch ze weer in de open space terecht komt.

Thuiswerk kan evenwel een hele uitdaging zijn als je een hele dag met partner en kinderen thuis zit en klein behuisd bent. Hoe organiseer je de balans tussen werk en privé? Waar ligt de grens, hebben jullie hierover afspraken gemaakt? Hoe breng je structuur in jouw agenda? Hoe stel je prioriteiten in de vele taken die je als vader/moeder, partner, werknemer/collega, ad interim leerkracht,  huishoud(st)er,… ? Hoe zorg je dat de communicatie vlot loopt zodat er geen extra spanningen en conflicten ontstaan?

Wil je dit proces bewust doorlopen dan kan dit in een loopbaanbegeleiding. Weet niet zeker of jij en jouw vraag in aanmerkingen komen voor loopbaanbegeleiding?

Gratis online kennismaking met loopbaancoaching  op 20 mei om 19 u en op 10 juni om 20 u. Schrijf je in via mail anne@annegeerts.be of bel Anne voor een afspraak 0476/898006

 Anne Geerts is loopbaancoach bij School4Power. Ze heeft 23 jaar ervaring in coachen van mensen op de werkvloer en 25 jaar ervaring in trainen en coachen van mensen in soft skills binnen de werkcontext.

“Ieder mens is bijzonder en kan op een unieke manier bijdragen dankzij zijn/haar talenten/vaardigheden/passie. Doorgaans zijn we onszelf zo gewoon dat we niet meer zien hoe bijzonder we zijn. Ik geloof in de intrinsieke (veer)kracht van mensen en hun creatief vermogen om aan te sluiten bij doelen (organisatie) die hen boeien. Ik coach met oog voor authenticiteit en verbinding, werk resultaatgericht vanuit een oplossingsgerichte mindset. Ik hou ervan om mensen letterlijk en figuurlijk van binnenuit in beweging te laten komen zodat ze terug goesting hebben in leven en werken.”