Beleid rond preventie van burn-out

We werken van analyse tot motiverende acties en meetbare resultaten. Op maat van jouw bedrijf stellen we samen programma’s op om het welzijn van je organisatie te versterken.

 • In België lijden twee op de drie werknemers (64%) onder stress op het werk, een stijging van 18,5% % ten opzichte van 2010.
 • Een gestresseerde werknemer kost jaarlijks minstens 3.750 euro aan de werkgever. De kosten van een burn-out-uitval kunnen oplopen tot 20.000 euro per werknemer.
 • Bovendien wil bijna een derde van de werknemers met te veel stress zijn werkgever op korte of lange termijn verlaten.
 • Het aantal situaties van burn-out-uitval stijgen in ons land dan ook dubbel zo snel als andere psychische aandoeningen.
 • Gemiddeld blijven mensen met een burn-out 189 dagen thuis. Daarom is vooral het voorkomen van burn-out belangrijk. De ziekte wordt namelijk voorafgegaan door een langere periode van ongezonde stress, gecombineerd met onvoldoende ontspanning.
Burn-out en werkstress kun je voorkomen…

Aandacht voor werkstress, de aanpak hiervan en bewustwording bij zowel management als medewerkers, zorgt ervoor dat mensen alert worden en eerder ingrijpen als ze het idee hebben dat het niet goed gaat.

Uit onderzoek weten we dat er in bedrijven waar werk wordt gezien als een bron van welzijn, persoonlijke ontwikkeling en betrokkenheid, minder burn-out uitval is dan bij hun concurrenten.

… en heeft positief effect op rentabiliteit van iedereen

Door het onderwerp werkstress en burn-out bespreekbaar te maken, voorkom je als organisatie dat mensen daadwerkelijk voor langere tijd ziek uitvallen. Je bent preventief bezig. Op tijd ingrijpen voorkomt maandenlange uitval en vaak zelfs (een al dan niet) verplicht vertrek.

Onze visie op stress- en burn-out beleid

We werken met het wetenschappelijk onderbouwd risico-taxatie instrument van Bright Link, de PBT-test (Prevent Burnout Test). Hier wordt aan de hand van individuele vertrouwelijke vragenlijsten ingevuld door uw werknemers een overzicht gemaakt van de risicofactoren rond stress en burn-out in uw bedrijf. 

Vanuit School 4 POWER werken we actie-en resultaatgericht:

 • We geven theoretische modellen mee ter informatie, maar focussen ons vooral op het concrete werk: meten, analyseren, een actieplan opmaken met realistische timing om een proces te gaan op verschillende niveaus, opvolging en evaluatie.
 • We pleiten er van ook voor het beleid maatregel per maatregel op te bouwen, afgestemd op de organisatie, de mogelijkheden en de noden.
 • Wij bieden ondersteuning aan organisaties op verschillende niveaus. Dit kan zowel in-company als op onze eigen locatie. In samenwerking met de HR afdeling bespreken en onderzoeken we de kernpunten die voor het team of bedrijf van belang zijn.
We bekijken met jou de volgende vragen:
 • Hoe stress- en burn-out proof is je organisatie?
 • Welke stressoren ervaren je medewerkers?
 • Hoe veerkrachtig en bevlogen zijn je medewerkers?
 • Welke interventies kunnen de veerkracht van je medewerkers vergroten?

Bright Link is op dit moment de enige organisatie die gebruik maakt van een evidence based instrument om stress en burn-out risico’s in kaart te brengen. We werken samen met u op basis van deze risico-analyse een stress- en burn-out beleid uit op maat. Wij bieden tips en advies, tot het begeleiden van het proces naar een realistisch, theoretisch onderbouwd en rekening houdend met de eigenheid van uw organisatie.

Dit actieplan voorziet een antwoord op de gevolgen in de 4 dimensies van stress, op de drie verschillende niveaus: individueel niveau, teamniveau en organisatieniveau. We bekijken hierin zowel het primair, secundair als tertiair preventieniveau, en gebruiken hiervoor verschillende wetenschappelijk onderbouwde methodes.

Vraag informatie aan over beleidsmatig werken rond burn-out

Preventing Burn-out Test

Voel je je de laatste tijd futloos? Ben je prikkelbaarder dan anders? Heb je het gevoel dat je je aan en uit-knop van werk en ontspanning niet meer vindt? Last van slapeloosheid? Pieker je meer en meer? Dan zou het kunnen dat je een risico op een burn-out hebt.

De Preventing Burnout Test Premium (PBT Premium) is een burn-out preventie tool en is speciaal ontwikkeld voor gecertifieerde coaches, psychologen of psychotherapeuten.

Coaching rond stressmanagement

Heb je het gevoel dat je onder teveel druk staat, op het werk of thuis? Weet je niet hoe je al de verschillende to-do lijstjes nog moet ordenen of prioriseren?

Tijdens individuele coaching worden de stressfactoren samen met jou geanalyseerd. We maken hierbij gebruik van de wetenschappelijk onderbouwde PBT-test.

Individuele burn-out Coaching

We zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en aanpakken van de onderliggende oorzaken van burn-out. De stressfactoren worden samen met jou geanalyseerd. We maken hierbij gebruik van de PBT-test (Preventing Burn Out), waarvan je een overzichtelijk rapport met werkpunten krijgt.

We willen hierin voorkomen dat mensen met een burn-out hervallen.