Gratis online coffee and share moment

Sinds covid-19 werken velen onder ons thuis. We missen contact met anderen: vrienden, familie maar ook collega’s. De tussendoor-gesprekken tijdens de koffiepauze zijn weg, en worden door thuiswerkers echt gemist. Daarom organiseren we op 2 dagen een ‘coffee and share’ moment voor thuiswerkers, om online even te kletsen, en even te horen hoe het met jou is.

Sinds de lockdown zien we elkaar niet meer live in 3D. Nieuwjaarsborrel afgeschaft, koffie-klets-moment onbestaand. Spontaan langs lopen is verleden tijd. Thuiswerk verplicht. Voor Covid-19 was het gewoon om elkaar fysiek te zien en horen gewoon. Het viel op als iemand “een goede morgen” en/of een handdruk  vergat. Tijdens de koffiepauze werd de vergeten begroeten uitgelegd met “slecht geslapen, kids met moeite op tijd in school”.  Begrip en betrokkenheid streken de plooien weer glad. Alle aandacht werd onverdeeld terug op werkdoelen gericht. Het team was terug heel.

Wanneer zag je jouw collega’s nog eens lachen?

In het beste geval wordt nu aan het begin van een digitale meeting gevraagd “hoe het met jou gaat”. Maar wie voelt zich geroepen om de meeting te rekken en in 2 zinnen te vertellen hoe het gaat? Vooral als je alle collega’s  (nog) niet kent (laat staan in levende lijve ontmoet hebt). Daarbij is digitaal vergaderen extra vermoeiend.  Dus houden we het liefst kort, bondig, taakgericht (ter zake) en gedisciplineerd (niet door elkaar a.u.b.) zodat we op het eind minstens weten wat afgesproken werd en verwacht wordt.

Haalt thuiswerk en digitale meetings de spirit uit het team?

Voelen we ons nog genoeg verbonden om samen te werken? Is er voldoende emotionele cohesie om samen resultaat en voldoening (succes) te halen? Haken we digitaal sneller af omdat we ons niet echt gehoord, gezien, erkend of gestimuleerd voelen? Zoveel signalen die virtueel verloren gaan om een persoon, een situatie op te nemen en in te schatten: lichaamstaal languit in 3D, oogopslag/mimiek, ritme in beweging, stemtimbre, temperament, uitstraling, zelfs geur (aftershave…). Ons ritme van ontmoeten verandert als we zien als we kijken, horen als we luisteren. Uit ervaring weet ik dat ongeacht de meeting room (fysiek of virtueel), aandachtige aanwezigheid voelbaar verbindend werkt, zelfs als er gezwegen wordt.

Uit het oog, uit het hart?

Een tijdje terug stelde ik mijn collega dansdocenten voor eens te zoomen.  Neen GEEN vergadering, alleen maar luisteren naar mekaar. “Hoe gaat het met jou?” “Wat houdt jou bezig?” “Wat geeft jou plezier?” “Wat mis je?” “Waar krijg je energie van?”

Ieder kreeg meer dan 2 zinnen de tijd om te vertellen zonder onderbreking. Er werd interesse betoond ook voor familieleden. Bleek dat we meer gezamenlijke interesses hadden dan gedacht, we deelden lievelingsschrijvers, ontdekten aspecten van elkaars persoonlijkheid en hoorden over maatschappelijke engagementen die in werkmeetings minder aan bod kwamen. Er werd geluisterd, gesproken, gevraagd, gelachen, gesteund doorheen een spontane onvoorziene verhaallijn.

Gratis  online “Coffee & Share” moment op 16 april en/of 7 mei van 12u30-13u

Doel horen hoe het met je gaat, van gedacht wisselen en inspiratie opdoen om meer verbondenheid te voelen op het werk. Interactief met camera en geluid on (geen opname!).

  • Hoe is ’t met u?
  • Hoe (be)valt thuiswerken?
  • Wat mis je?
  • Wat inspireert en geeft jou (werk)plezier?
  • Wat als een werkvergadering een hoger meeting gehalte kreeg?
  • ….

Anne Geerts

Loopbaancoach bij School4Power

Praktisch

Wat en wanneer? 

Gratis  online “Coffee & Share” moment op 16 april en/of 7 mei van 12u30-13u

Voor wie?

Mensen die op dit moment thuiswerken

Vooraf inschrijven is nodig om de zoomlink te ontvangen via anne@annegeerts.be