Een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld

‘Drukte is het jachtige, altijd gespannen bezig zijn met meerdere dingen tegelijk waardoor we ons laten voortdrijven en overbelast raken’, zegt Tony Crabbé in zijn boek ‘Nooit meer te druk’. Maar hoe doe je dat: het minder druk hebben? Een paar tips.

‘Drukte is het jachtige, altijd gespannen bezig zijn met meerdere dingen tegelijk waardoor we ons laten voortdrijven en overbelast raken.’ Met drukte omschrijft Tony Crabbé in zijn boek ‘Nooit meer te druk’ het altijd AAN staan, te veel ballen tegelijk in de lucht willen houden. Het is dwang, veroorzaakt concentratieverlies en uitputting.

Crabbé is niet mals want benoemt mensen die het steeds te druk hebben als gemakkelijk. Zij zijn immers niet meer in staat om zelf te plannen, laten zich leiden door de omgeving en de inbox. Er is blijkbaar moed nodig om te kiezen wat wel en wat niet te doen. Het lukt ons zelden om zelf keuzes te maken, laten ons leiden door e omgeving. Verder zegt hij eveneens dat drukte duidt op ambitie, druk zijn is een merk geworden. Tenslotte is druk zijn ook een verslaving, blijkbaar hebben mensen gemiddeld iedere 6,5 minuten de behoefte om sociale media of sms te checken.

Hoog tijd dus om de koe bij de horens te vatten en hier korte metten mee te maken.

Het eerste aspect waarmee hij aan de slag gaat is beheersing. We moeten leren accepteren dat we niet meer alles in de hand zullen hebben, dat we te weinig tijd hebben om alles te kunnen doen. Door onze behoefte aan controle los te laten, door harde keuzes te maken, door onze aandacht (en niet meer onze tijd!) te managen, door stapje voor stapje ons leven weer in eigen handen te nemen. Zo hervinden we het gevoel dat we ons eigen leven beheersen.

Het tweede aspect omvat het feit dat we er ten onrechte van uitgaan dat het onze carrière ten goede komt als we hard werken, prompt reageren en onafgebroken produceren. We zullen nooit aan de drukte ontkomen als we niet loskomen van de stilzwijgende aanname  ‘Meer doen = meer bereiken’. De uitdaging is om zich te onderscheiden van de ander, om strategisch te leren denken. Hoe meer we doen hoe minder we denken en in ons informatietijdperk is het juist ons denkvermogen dat er toe doet : de intelligentie, verbeeldingskracht en probleemoplossend vermogen van onze medewerkers. Met andere woorden de vermogens die onze bedrijven zouden moeten stimuleren worden dag na dag verminderd door ‘meer’. Doel zal zijn om te vernieuwen en om creatief te leren denken (deze creativiteit gaat over originele denkpistes, niet over het goed kunnen tekenen op school).

Het derde aspect van druk zijn ‘Druk zijn als middel tot geluk’ zoals Crabbé het omschrijft. De overvloed aan ‘lege’ prikkels en zinloze bezigheden draagt niet bij tot welbevinden. De sleutel ligt in de betrokkenheid, in het gelukkig kunnen worden door prioriteit te geven aan onze waarden en onze aandacht te richten op wat werkelijk belangrijk is.

Crabbé bedacht volgende oefening om tot jouw drie kernwaarden te komen.

  • Omcirkel alle waarden die jou aanspreken
  • Voeg nog waarden toe op de lege vakjes, indien nodig
Resultaten leveren vooruitgang kennis vrede Tijd
Maatschappelijke bijdrage afwisseling plezier verandering Status
nieuwsgierigheid kwaliteit voldoening rijkdom Erbij horen
onafhankelijkheid competentie energie snelheid vriendschap
Je grenzen verleggen veiligheid trots reputatie integriteit
Verschil maken creativiteit erkenning wijsheid relaties
  • Reduceer je lijstje tot drie waarden
  • Laat dit nu een tijdje op je inwerken. Als het goed is, voelen die waarden levendig en krachtig

Herinner jezelf regelmatig aan je kernwaarden. Bedenk in hoeverre je die elke dag in je leven kan toepassen. Wij wensen jou een minder drukke periode toe.

Veronique Bundervoet (psychologe – stress en burnout coach)