Vadercoaching: Welke vader wil jij zijn voor je kinderen?

Vaderdag is een moment om je vader te vieren. Maar het is ook een mooi moment om als vader even te reflecteren over je vaderschap: welke vader ben je? En welk soort vader zou je willen zijn? We hebben sinds kort een vadercoach in ons team. Niki van Daddycation helpt je mee van op een afstand te kijken naar je vaderschap.

Waarom specifiek ondersteuning en coaching voor vaders? Een man trekt toch gewoon zijn plan?

Mannen zijn inderdaad plantrekkers. Ze zoeken het graag zelf uit. En voor het vaderschap is dat niet anders. Maar een kind opvoeden blijkt toch iets van een andere orde te zijn. Het gaat tenslotte om een mens van vlees en bloed met een eigen wil en een eigen mening. Hoe je daar als ouder mee omgaat maakt of kraakt een kind…

We willen zo graag dat onze kinderen uitgroeien tot sterke, weerbare en zelfstandige volwassenen. Tegelijkertijd worden we overspoeld door tegenstrijdige opvoedingsadviezen en willen we hen besparen van de eventuele littekens die we zelf hebben opgelopen in onze kindertijd. Logisch dat we het dan soms even niet meer weten.

Gun jezelf het om eens samen met een coach vanop afstand te kijken naar je vaderschap. Hoe ga ik om met mijn kinderen? Is dat ook hoe ik het zou willen? Welke vader wil IK eigenlijk zijn voor mijn kinderen? Samen ga je dan op zoek naar hoe jij vader kan zijn vanuit je kracht.

Het vraagt moed en durf om jezelf en je aanpak in vraag te stellen. Maar je kinderen, je relatie en je eigen ontwikkeling zullen er wel bij varen.

Niki over DADDYCATION:

Ze zeggen wel eens, je kind is je leermeester. Wel, DADDYCATION kwam er dankzij mijn dochter.

Van bij het prille begin heeft zij mij en mijn vrouw uitgedaagd om ‘echt’ te luisteren naar haar. Ze was een huilbaby en van een roze wolk was geen sprake. Het vele huilen maakte zoveel los bij ons, dat we versneld een hoop dingen in vraag zijn gaan stellen.

Voortaan is onze missie om het vuur en de passie in haar levend te houden en dat van ons terug aan te wakkeren. In een maatschappij die erop gericht is om mensen in de pas te laten lopen is dat een enorme uitdaging.

Met DADDYCATION wil ik het vuur en de passie in zoveel mogelijk vaders aanwakkeren en dat van hun kinderen levend houden.

Vadergroepen

Naast individuele coaching organiseert Niki ook Vadergroepen, lees: Vaders die samenkomen in een informele setting om uit te wisselen over hun ervaringen met het vaderschap (zowel positieve als negatieve).

De vadergroepen zijn een moment om even stil te staan bij en te ventileren over het vaderschap met de nodige relativering, humor en een frisse pint.

In de film ‘Into the wild’ schrijft Christopher McCandless net voor hij sterft de quote Happiness is only real when shared. Dat geldt zeker ook voor het vaderschap. Je wil de mooie momenten delen met je partner, je familie, je vrienden, … In de vadergroepen deel je ze met andere vaders.

Ook het delen van de moeilijke momenten is zeer waardevol. Het toont je dat je niet de enige bent die worstelt met iets. Vaak bewandelde iemand anders een gelijkaardig pad als jij. Het is maar door erover te praten dat je die verborgen schatten kan ontdekken. Het delen van verhalen inspireert, geeft steun, schept hoop en biedt perspectieven.

Verbindend vaderschap

DADDYCATION staat voor verbindend vaderschap. Hoe kan je met verbindende communicatie aan de slag in de opvoeding van je kind?

Kinderen komen niet met een handleiding. Ze kunnen je intens gelukkig maken, maar ook een grote bron van frustratie zijn. Ze houden je een spiegel voor en lokken soms reacties uit waar je achteraf niet zo fier op bent.

Nochtans doe je het met de beste bedoelingen Als je iets gedaan hebt waar je niet zo fier op bent is dat een teken dat je op dat moment iets belangrijks nodig had. Jouw manier om het te bekomen bleek alleen niet de beste aanpak te zijn.

Ga een volgende keer eens vanuit een nieuwsgierigheid op zoek naar wat er achter jouw reactie of aanpak schuilgaat in een bepaalde opvoedingssituatie. Wat had je juist nodig op dat moment? Waarom deed je wat je deed? En wat had je kind toen eigenlijk nodig? Zo kom je tot nieuwe inzichten en krijg je handvatten om het een volgende keer anders aan te pakken.

Meer weten? www.daddycation.be