Hoe werkt ons beloningscircuit?

Het beloningssysteem is een circuit in ons brein dat je een prikkel geeft om dingen te doen. De motivatie voor een beloning heeft drie componenten. We leggen je hier uit welke deze zijn, en hoe je er mee aan de slag kan.

Krijg meesterschap over motivatie en bekijk hoe het jouw stress verlaagt

Het beloningssysteem is een circuit in ons brein dat je een prikkel geeft om dingen te doen. De motivatie voor een beloning heeft drie componenten: willen, prettig vinden en leren.

Als je iets plezierigs verwacht dan vuurt je beloningscircuit en motiveert dat je om het ook te bereiken. Dat gebeurt ook wanneer iets of iemand of een situatie je een prettig gevoelt geeft. Bovendien leer je dat het uitvoeren van een handeling leidt tot het voelen van plezier en je weet dat je opnieuw plezier zal voelen als je deze handeling weer uitvoert.

Hoe kan je nu meer plezier in jouw leven installeren? Daarvoor bestaan een aantal strategieën. In de eerste plaats is het belangrijk om nieuwe plezierige gewoontes op te pakken. Als je zoveel van je tijd voor leuke dingen hebt afgekalfd dat er niet meer over is van de zaken waaraan je plezier beleeft dan zal je ‘beloningservaring’ hieronder lijden. Wil je je brein tegen stress beschermen dan is het interessant om nieuwe gewoontes aan te leren. Neem nu dat je beslist om meer te gaan lachen in jouw leven (oefeningen hierover in vorige blogs)

Oefening om deze nieuwe gewoonte te installeren:

  • Maak een lijst voor een plan van aanpak. Hoe overbodig het ook lijkt, maak een checklist waarvoor je echt hokjes moet afvinken (op welke momenten en met welke personen kan ik het lachen bewust gaan activeren)
  • Bedenk nieuwe stimulansen. Een nieuwe gewoonte heeft een nieuwe stimulans nodig (bekijk de lachvideo)
  • Haal oude stimulansen weg, deze herinnert jou aan de oude gewoonte (als het bijvoorbeeld jouw gewoonte is om bij thuiskomen direct te beginnen met het huishouden/ huiswerk probeer dan nu eerst aan jouw huisgenoten een leuke gebeurtenis te vragen)
  • Maak een logboek met negatieve gedachten om de oude gewoonte niet te moeten loslaten en schrijf na elke reden twee tegenargumenten op (als je overtuigd bent dat je eerder een zuurpruim bent zonder gevoel zoek dan telkens naar momenten dat je wel grappig was).

Als je dit een paar weken doet dan zal meer lachen een nieuwe gewoonte in jouw leven worden die je meer plezier geeft en daarmee wordt je beloningscircuit dus geactiveerd.

Veronique Bundervoet (psychologe – stress en burnout coach)