Waarom lachen zo stressverlagend (en aanstekelijk) werkt

Wist je dat lachen je helpt te ontspannen? Lachen neemt de druk van alles wat je nog ‘moet’ even weg. Als je lacht gebeurt er van alles in je lichaam. En het werkt aanstekelijk – kijk maar eens naar ons filmpje:-)!

Wist je dat lachen je helpt te ontspannen?

Lachen neemt de druk van alles wat je nog  allemaal ‘moet’ even weg. Als je lacht gebeurt er van alles in je lichaam. Je hersens verminderen de productie van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Ze maken in plaats daarvan de gelukshormonen endorfine, serotonine en dopamine aan, en dit al na 90 seconden glimlachen. Om die reden zorgt lachen voor ontspanning: het zorgt voor een spanningsontlading, waardoor je bloeddruk daalt, je hartslag vertraagt en je spieren ontspannen. Dit verbetert de doorbloeding, en dat is dan weer goed voor je hart, je bloeddruk en je huid. Je spijsvertering verbetert en je weerstand neemt toe.

Bovendien heeft het hormoon endorfine een kalmerend en natuurlijk pijnstillend effect. Lachen stimuleert ook het immuunsysteem waardoor jouw lichaam de strijd met virussen, bacteriën, parasieten en ziektecellen beter aan kan.

Psychologen Kraft en Pressman van de universiteit van Kansas onderzochten het effect van lachen op stress, en bedachten het happiness-experiment. Ze verdeelden 170 personen in drie groepen, zogenaamd voor een experiment over multitasken – de proefpersonen wisten het eigenlijke doel van het onderzoek niet.

Elke groep moest Japanse eetstokjes op een bepaalde manier in de mond te houden, waardoor ze een bepaalde gezichtsuitdrukking kregen.

Groep 1 hield de eetstokjes verticaal los in de mond – hun gezichtsuitdrukking bleef neutraal.

Groep 2 hield de eetstokjes horizontaal in de mond – hun mondhoeken gingen omhoog gingen, en leverde een ‘neplach’ op.

Groep 3 hield de eetstokjes gekruist in de mond houden waardoor ze gedwongen werden ook de spieren rond hun ogen te gebruiken. Op die manier produceerden ze een echte glimlach – de ‘Duchenne-glimlach’.

Tijdens de opdracht kreeg de helft van groep 2 en 3 (de lachers) expliciet de opdracht om te glimlachen, terwijl de andere helft uitsluitend leerde hoe ze de eetstokjes vast moesten houden.

Met die stokjes in hun mond moest iedereen een onmogelijke opdracht uitvoeren nl. een sterretje met de vinger volgen en zo min mogelijk fouten maken. De stress werd daarbij systematisch opgevoerd, door niet hun hun voorkeurshand te mogen gebruiken, daarna hun hand alleen in spiegelbeeld te laten zien, hen de negatieve boodschap mee te geven dat de gemiddelde mens het veel beter deed dan zij, hun handen onder te dompelen in ijswater.

De onderzoekers hielden de hartslagfrequentie van de proefpersonen bij, en vroegen hen naar de mate van stress die ze ervoeren. Hartslagfrequentie is een heel betrouwbare manier om de stressreactie van het lichaam te bepalen: hoe hoger de hartslagfrequentie, hoe meer stress iemand ervaart.

Wat bleek uit het onderzoek was dat bij alle lachers – ook degenen hun gezichtspieren in een ‘neplachstand’ hadden –  de hartslagfrequentie na afloop sneller daalde dan bij degenen met een neutrale gezichtsuitdrukking. Zij voelden zich ook minder gestrest. De proefpersonen met de Duchenne-lach hadden de laagste hartslag, en waren het meest relaxed.

De belangrijke conclusie van dit onderzoek is dat met een lachende gezichtsuitdrukking je minder stress ervaart en sneller van stress herstelt. Een goed gevoel kan dus niet alleen de oorzaak maar ook het gevolg zijn van lachen!

Dus voel je je gespannen, heb je last van stress of wordt het je allemaal even te veel op je werk? Tover een lach op je gezicht. Het liefst een echte Duchenne-lach, maar een neplach werkt ook. Voluit lachen heeft nog meer voordelen. Het verbetert je ademhaling en je neemt meer zuurstof op. Goed voor je hart, longen en spieren. Als je buikpijn hebt van het lachen train je je buikspieren.

Door regelmatig te lachen ben je ook minder snel geïrriteerd en slaap je beter. Je kan alles weer beter relativeren en ziet sneller nieuwe mogelijkheden. En omdat je niet tegelijkertijd positieve en negatieve gedachten kunt hebben, heb je ook minder last van negatieve gedachten als je lacht. Het vergroot zelfs je zelfvertrouwen.

Lachen brengt mensen ook dichter tot elkaar. Niet alleen jij wordt er gelukkiger van, anderen ook (kijk maar naar ons filmpje ?). Als jij lacht, zelfs als je gewoon glimlacht, lacht de ander automatisch terug en voel je je meer verbonden met elkaar. Samen lachen is een fantastische manier van teambuilding, en met een glimlach op je gezicht kom je zelfs tot betere afspraken dan zonder.

Het is zo jammer dat we steeds minder lachen: Kinderen lachen gemiddeld zo’n vijftig keer per dag, om de meest simpele dingen. Volwassenen lachen nog maar vijf keer per dag, en komen gemiddeld maar aan zes minuten per dag.

Kris De Groof

Stress en burn-out coach en psychotherapeut