3 tips om meer te lachen (en je stress te reguleren)

Waarom wachten op een reden om te lachen? Als je eenmaal weet hoe je bewust en gewild een lach kan starten, dan kun je waar en wanneer je maar wilt je spanningen ontladen en je direct beter voelen door te lachen.

Waarom wachten op een reden om te lachen? Als je eenmaal weet hoe je bewust en gewild een lach kan starten, dan kan je waar en wanneer je maar wilt je spanningen ontladen en je direct beter voelen.

Dat het fake is, maakt niet uit- het heeft sowieso een stressverlagend effect. Als je je blij voelt, sturen je hersenen signalen naar je lichaam dat je moet glimlachen. Maar andersom werkt het ook: door te lachen kunt stuur je signalen van blijdschap naar de hersenen. Los van hoe je je op dat moment voelt: glimlach en je voelt je beter.

Dit zijn 3 tips die je helpen om meer te lachen:

  1. Hou een voorraad lachmateriaal bij de hand. Zorg voor een voorraad humoristische films, You Tube filmpjes (bvb dit filmpje), series, maar ook eigen filmpjes van een feest, je kinderen,… waarvan je weet dat je ze grappig vindt. Zoek boek(jes) die je aan het lachen maken. En als je van moppen houdt kan je zelf een moppenboekje maken met de beste moppen die je las of hoorde.
  2. Oefen om te lachen om dagelijkse frustraties in plaats van je er aan te ergeren (zie hiervoor onze blog ‘van erg naar erger is niet zo erg).  Als je de humor van een vervelende situatie kan inzien, voel je je veel beter.
  3. Doe een lachoefening van 10 minuten. Creëer een lach door je mondhoeken te krullen. Ga dan steeds meer glimlachen, en ga zo over naar ‘gemaakt’ lachen. Je zal merken dat de lach op die manier vanzelf natuurlijker wordt. Ga door tot je echt buldert van het lachen. Laat de lach natuurlijk stoppen. Adem rustig in en uit en geniet van de ontspanning. Deze oefening helpt je te ontspannen door het lachen, maar wordt verdiept door de ontspanning en stilte erna.

Kris De Groof

Stress en burn-out coach en psychotherapeut