infosessie loopbaanbegeleiding: wat als je geen ware roeping hebt?

Heel veel mensen vinden het moeilijk om één job te kiezen omdat ze zoveel interesses hebben. Ze zijn op een bepaald moment een weg ingeslagen, maar zijn niet zeker of het wel de juiste is.

Annelies Poppe, één van onze loopbaancoaches, vertelt hoe ze zelf verloren geraakte in al de  mogelijkheden die ze interessant vond. En hoe ze in haar zoekproces tot een aantal belangrijke inzichten kwam over haar talenten. Daarover, en hoe ze jou kan helpen wanneer je zelf geen één ware roeping hebt, vertelt ze in de infosessie van 16 januari. 

Ik weet niet hoe oud ik was toen ik voor het eerst de vraag kreeg wat ik wou worden. Jong, dat is zeker. En het antwoord was simpel en duidelijk: “ik wil juffrouw worden.” Het leek mij een goede keuze binnen het beperkte arsenaal aan jobs dat ik toen kende.

Toen ik 18 was en verder wou studeren, was het een heel ander verhaal. Journalist. Bioloog. Productontwikkelaar. Het CLB zat met de handen in het haar. Hoe kun je nu zo’n brede interesses hebben? Ik koos omdat ik moest, maar ik had het gevoel dat ik heel veel leuke pistes moest opgeven. Dus ik studeerde voor orthopedagoog, maar daarnaast barstte mijn tijd van de hobby’s. Allemaal verschillende activiteiten die voor de buitenwereld niets met elkaar te maken hadden.

Ik leerde pas wat er aan de hand was toen ik de TED-talk van Emilie Wapnick bekeek. “Waarom sommigen van ons geen ware roeping hebben.” https://www.ted.com/talks/emilie_wapnick_why_some_of_us_don_t_have_one_true_calling?language=nl En plots vielen alle puzzelstukken in elkaar. Want ik hou ervan om mensen te versterken en dingen mooi te maken, maar er zijn honderden manieren om dat te doen. En dus doe ik die dingen. Als mensen mij vragen wat ik doe van werk, dan is er niet één antwoord dat de volledige lading dekt. Ik doe verschillende dingen om mensen te versterken. En één van die dingen is loopbaancoaching.

En daar merk ik een boeiende trend: heel veel mensen die loopbaancoaching volgen, vinden het ook moeilijk om één job te kiezen. Ze zijn op een bepaald moment een weg ingeslagen, maar zijn niet zeker of het wel de juiste is. Of op de juiste plek. Maar ze hebben een lening lopen en een gezin om te onderhouden. En dus wordt het moeilijker om nog andere mogelijkheden te zien.

Loopbaancoaching is een ideale eerste stap om de balans op te maken van je loopbaan. Je neemt tijd om te inventariseren wat je graag doet en wat je talenten zijn. Je leert hoe je je bestaande job meer passend kan proberen maken. Of hoe je op een veilige manier nieuwe wegen kan verkennen.

Maar een allereerste stap is misschien ook naar de TED-talk kijken of langskomen op onze infosessie op 16 januari, van 19 tot 20.30 u op Oude Brusselseweg 107, 9050 Gentbrugge. Kan je er dan niet bij zijn? Ook 23 april en 12 september organiseren we infosessies, op dezelfde plaats en hetzelfde uur.

Annelies Poppe – loopbaancoach