10 eenvoudige tips om je dag wat aangenamer te maken
De bijzondere tijden waarin we zijn beland, dagen ons allen uit. In “ons kot blijven” is niet iedere dag even makkelijk. Bjorn Smet, onze stress- en burn-out coach, geeft je hierbij tien eenvoudige tips, die je mogelijks snel terug wat kunnen opkrikken
De bijzondere tijden waarin we zijn beland, dagen ons allen uit. In “ons kot blijven” is niet iedere dag even makkelijk.
En hoewel we soms met goede intenties de dag opstarten, er wat structuur trachten in te brengen én te houden, kan het toch zijn dat die dag niet helemaal loopt zoals je verwacht.
Daarom hierbij tien eenvoudige tips, die je mogelijks snel terug wat kunnen opkrikken:
1. Schep een luchtje
Ga naar buiten, en geniet van het zonlicht of de frisse buitenlucht, ook al is dat maar heel even (uiteraard primeert je eigen veiligheid en gezondheid en houdt je de afstandsregels in acht).
Bovendien heeft even in verbinding gaan met de natuur een positief effect. Studies wijzen uit dat dit vrijwel direct zorgt voor een gevoel van rust en dat het een malende gedachtenstroom kan verminderen. Op dat moment je smartphone even thuis laten (of minstens op vliegtuigstand), is volgens mij een goed idee, want dat geeft je brein heel even wat extra rust.
2. Beweeg
Sta op en doe iets. Loop een blokje om. Wanneer je beweegt of sport, maakt je brein positieve stoffen aan, zoals dopamine en serotonine, waardoor je je blijer en meer ontspannen in je vel zal voelen.
En je hoeft het daarom niet al te ver te zoeken – zelfs een trap op en neer rennen, of opstaan en je uitrekken en een beetje rondlopen kan je al een zekere energieboost geven.
3. Bel of skype met een familielid of een vriend
Het lucht op, om met een vriend of een familielid te praten, iemand die je goed kent en die naar je luistert.
In deze uitzonderlijke tijden, waarbij we fysiek beperkt zijn in dit contact, is het goed om toch eens visueel contact te maken, dus overweeg een video contact (via Skype of een gelijkaardige app/platform).
4. Doe een ontspannings- of ademhalingsoefening
Ga ergens rustig zitten, sluit je ogen, focus je op je buikademhaling, en voel hoe de spanning langzaam wegebt.
Leer een goede ademhalingstechniek aan en neem elke dag de tijd om je even op je ademhaling te richten, vooral al je je gestrest voelt. Het werkt helend, zowel mentaal als voor het lichaam.
Intussen bestaan al heel goede websites en apps die je hierbij kunnen begeleiden en ondersteunen. Indien je denkt dat dit buiten je comfortzone ligt, geef het gerust eens een kans!
5. Denk aan iets anders
Wanneer je met gepieker rondloopt, verleg dan je aandacht en je focus naar meer positieve gedachten. Denk bijvoorbeeld aan je laatste vakantie, of aan je laatste uitstap met vrienden of je gezin.
6. Zet wat vrolijke muziek op
Modern of klassiek, het maakt niet uit. Er zijn veel geweldige muziekstukken en liedjes. Muziek die je leuk vindt, kan je echt beter doen voelen en je naar meer positieve sferen voeren. Liedjes die je kunt meezingen met een positieve tekst werken ook heel goed.
7. Kijk naar iets wat jou aan het lachen maakt
Zoek een grappig filmpje op het internet, of bekijk een leuke film of show op TV. Dit is een goede manier om je op te fleuren en even te laten meeslepen door iets opbeurends. Glimlachen is een resoluut middel tegen stress.
8. Lees iets uit jouw favoriet tijdschrift of boek
Momenteel beheersen de nieuwsberichten i.v.m. corona het nieuws en de sociale media. We gaan sneller dan anders op zoek naar die berichten om op de hoogte te blijven. De kans bestaat dat echter dat we hierdoor chronische stress gaan opbouwen.
Neem daarom af en toe een korte mentale time-out door eens iets anders te lezen, iets wat je interessant of aangenaam vindt. Om je gedachten af te leiden van negatief denken, kan je iets zoeken dat je zal inspireren of opbeuren.
9. Schrijf het van je af
Een goed manier om spanning en zorgen te verlichten, is ze opschrijven. Als je ergens mee in je hoofd zit, zet het dan op papier. Het simpele feit dat je het neerschrijft, zal je helpen het in een ander perspectief te zien. Dat kan je zorgen tastbaarder maken en leidt tot helderheid, en hierdoor tot meer kalmte.
10. Vergeet je ‘me-time’ niet !
Gun jezelf een beetje ‘ik’ tijd door bijvoorbeeld even weg te dromen in een lekker warm bad of douche.
Waak erover dat je voor jezelf zorgt zodat je genoeg energie overhoudt voor anderen. In huidige context waarbij door telewerk van soms meerdere huisgenoten, in combinatie met één of meerdere kinderen, is het belangrijk je eigen behoeften niet te negeren.
Zorg ervoor dat je elke dag wat tijd uittrekt om te ontspannen en gewoon te ‘zijn’.
Succes ermee. Hopelijk heb je er wat aan. En tenslotte… draag goed voor jezelf en je naasten!
Bjorn Smet, stress- en burn-out coach