7 tips om te stoppen met uitstellen en dingen gedaan te krijgen

We kennen het allemaal. Om een bepaalde reden stellen we iets uit: eerst 5 minuten, dan een half uur en voor we ‘t goed weten, is het een maand later. Deze 7 tips kunnen je helpen om te stoppen met uitstellen en dingen gedaan te krijgen. Bjorn, burn-out coach, illustreert dit aan de hand van een voorbeeld uit zijn eigen leefwereld.

We kennen het allemaal. Om een bepaalde reden stellen we iets uit: eerst 5 minuten, dan een half uur en voor we ‘t goed weten, is het een maand later. We kunnen niet alles tegelijkertijd, dat klopt. Daarom is prioriteiten stellen noodzakelijk. En prioriteiten stellen betekent onvermijdelijk ook uitstellen, en dat kan best wel lastig zijn. Denk maar aan situaties waarbij we belangrijke zaken op de lange baan schuiven, waardoor we onszelf in de problemen brengen. Om zaken gedaan te krijgen is discipline en routine nodig. Één van de wijsheden van de Chinese wijsgeer en filosoof Lao Tse is dat “een pad ontstaat door er op te lopen”. De weg wordt pas zichtbaar eenmaal je hem bewandelt. Iedere berg kan stap voor stap overwonnen worden, maar dan moet je er ook wel mee starten. En vaak is het dat starten dat zo moeilijk lijkt. Deze 7 tips kunnen je helpen om te stoppen met uitstellen en dingen gedaan te krijgen. Ik illustreer dit graag aan de hand van een voorbeeld uit mijn eigen leefwereld:

Fitnessen (cardio-en krachttraining) is een sport waar ik veel energie uithaal en die heel veel voldoening geeft nadien. Als ik in de mogelijkheid ben, ga ik meermaals per week naar de plaatselijke fitnessclub. Als toemaatje rond ik steeds af met een warme douche en een sauna en/of stoombadbeurt. Ik doe dit nu iets langer dan 2 jaar, en hoewel ik de voordelen en fijne ervaringen goed ken, zijn er soms momenten of periodes waarbij ik het moeilijk heb om me naar de fitness te begeven. Ik krijg mezelf dan niet in beweging, vind niet de motivatie om mijn spullen te verzamelen, ik stel het dan uit, waardoor ik niet ga… Om dit te voorkomen pas ik voor mezelf een aantal trucjes toe om hiermee om te gaan. Deze trucjes kan je uiteindelijk makkelijk vertalen naar elke taak, opdracht of verandering die je aan het uitstellen bent.

1. Visualiseer het gewenste eindresultaat

Stel je voor hoe je je zou voelen als je het eindresultaat bereikt hebt. Begin dus met het einde voor ogen. Dat kun je doen door je ogen te sluiten en te visualiseren hoe het is om voldaan uit te blazen na de saunabeurt of ‘herboren’ buiten te stappen uit de fitness. Door dit te vergelijken met het gevoel dat je zou hebben als je het niet zou gedaan hebben en lui in de zetel zou zijn blijven hangen, werkt het nog sterker. Deze tip is zeer belangrijk om de weerstand die je ervaart te overwinnen.

2. Erover denken is goed, maar doen is nog beter!

Zoals al gezegd is het effectief starten belangrijk. Dit kan enkel door je denken om te zetten in ‘doen’. Met andere woorden sta recht en neem je sporttas, ga de deur uit en start ermee. Door iets om te zetten in een actie zal je merken dat de rest volgt. Of beter, bereid het voor… maak de dag voordien je sporttas klaar, zo hoef je die stap al niet meer te zetten want je tas staat klaar om mee te nemen…

Moedig jezelf de volgende ochtend aan om te gaan sporten, twijfel niet en vertrek!

Alles de avond voordien klaarleggen is een minder grote stap omdat je niet meteen daarna effectief moet vertrekken naar de fitness. Zo gaat het ook vaak met gezond eten. Als je alles klaar legt voor een gezond ontbijt de volgende morgen, is de kans kleiner dat je naar die boterham met choco grijpt.

3. Plan je dag en je week efficiënt

Een agenda en een to do lijst geven je een overzicht van wat er op je programma staat. Bij het plannen is het vaak niet enkel een kwestie van uitstellen, maar eerder een kwestie van (al dan niet) tijd. Wat je dan kan doen, is een overzicht maken van hoe jouw ideale dag er zou uitzien. Stel je de vraag waaruit jouw ideale (werk)dag moet bestaan ? Wat is voor jou essentieel ?

Daarnaast kan de prioriteitenmatrix van Eisenhower een goede hulp zijn om die veelheid aan taken te gaan onderverdelen. Maak een lijst van alles wat je te doen hebt en verdeel die dan onder in ‘belangrijk-niet belangrijk’ en ‘dringend-niet dringend’…

Je acties of to do’s in die matrix invullen kan helderheid scheppen, je ademruimte en energie geven. Tegelijk kan het ervoor zorgen dat uitstellen, indien onvermijdelijk door tijdsgebrek, op een bewustere manier gebeurt en je de controle behoudt op je planning.

4. Zet kleine stappen

Een berg beklim je enkel door kleine stapjes te zetten. Indien je wil werken aan een groot project, splits die dan in kleinere deeltaken. Maak die taken zo klein als mogelijk en start met het allereerste… zo ben je zeker dat het ook gedaan zal geraken. Vele kleine acties zorgen voor geleidelijke (verzekerde) voortgang. Kom dus in actie, maar heb tegelijk ook geduld en heb vertrouwen in die voortgang.

Bij dat fitnessen is het net zo: het nemen van mijn sportkledij en handdoeken uit de kast is de absolute eerste stap. Eenmaal dat overwonnen, is de drempel veel kleiner om te vertrekken richting fitness. En natuurlijk is mijn motivatie of energiepeil niet iedere dag hetzelfde. Dan neem ik me voor slechts enkele oefeningen te doen…. Door het zo kleinschalig te zien, beweeg ik er mij wel toe erheen te gaan. Uiteindelijk weet ik ook dat de ‘goesting’ er wellicht toch komt eens ik er ben.

5. Start met het moeilijkste of lastigste eerst, en doe dit vooral gefocust

Als de drempel erg hoog is om eraan te beginnen, dan helpt het dit te doen net nadat je uit je bed komt. Voor mij werkt dit goed. ’s Morgens bezit ik een bepaalde energie die ik door de dag stilaan kwijt raak. Het verschil tussen fitnessen ’s morgens of ‘s avonds na een vermoeiende werkdag is enorm. Wees dan ook trouw aan je bioritme en ervaar wat werkt voor jou. Met andere woorden, start je (werk)dag en doe daarbij eerst wat je de dag(en) voordien uitstelde… dan kan je alleen maar blij van worden !

Focus is daarbij superbelangrijk: jezelf teveel taken tegelijk opleggen helpt al niet om te gaan focussen. Daarom dus het eerder voorgestelde verdelen in kleinere deeltaken. Nog belangrijker is dit met je volle verstand te doen: durf daarom eens offline te werken, zet die meldingen en trilsignalen af die je regelmatig uit je concentratie halen en je zal merken dat je productiever aan de slag zal gaan.

6. Vertel het aan de mensen rondom jou

Vertel aan je partner, vrienden of collega’s wat je aan het uitstellen bent en durf om hulp te vragen. Dat beetje extra sociale druk werkt heel stimulerend. Bovendien is het fijn van een ander te horen dat je goed bezig bent, want zijn we niet allemaal gevoelig voor erkenning en een fijn of aanmoedigend compliment?

7. Stimuleer door jezelf te belonen

Het kunnen afronden van een taak is vaak al een beloning op zich. Maar je kan je ook extra stimuleren door jezelf een extra beloning te geven. De wellnessbeurt telkens ter afronding van de fitness-sessie is daar een mooi voorbeeld van. Je kan je ook laten uitdagen door een trainingsprogramma te volgen en op die manier doelen voor jezelf voorop te stellen, bijvoorbeeld een bepaald conditieniveau of een streefgewicht. Eens je dat bepaald doel behaalt, zou je jezelf kunnen belonen met die toffe trui of die mooie blouse die je al een hele tijd wilde.

Wat ben jij momenteel al even aan het uitstellen ? Wat zou je kunnen helpen om te stoppen met uitstellen?

Bjorn Smet

Stress & Burn-Out coach