3 stappen om rond je stresssignalen te ondernemen

 

De oplossing voor wie last heeft van stress ligt niet in het creëren van een stressloos leven, maar het is net een kans om meer te weten te komen over jezelf en wat veel voor je betekent. In dit artikel leren we je in 3 stappen iets te doen met je stresssignalen.

De oplossing voor wie last heeft van stress ligt niet in het creëren van een stressloos leven, maar het is net een kans om meer te weten te komen over jezelf en wat veel voor je betekent. In dit artikel leren we je in 3 stappen hoe iets te ondernemen rond je stresssignalen.

Stap 1: herken je stress

In het voorgaande artikel gaven we verschillende signalen van stress weer. Bekijk wanneer je je prikkelbaarder bent, minder goed eet of slaapt, of één van de andere symptomen zich gedurende een aantal dagen stellen. Welk signaal of welke signalen kwamen de voorbije dagen naar boven? In welke situatie(s) gebeurde dit?  

Stap 2: bekijk je stress als een signaal op iets dat veel voor je betekent

Wat betekende deze situatie voor jou? Wat voelde je hierbij? Wat dacht je? Wat deed je? Maak hierbij een onderscheid tussen signalen van je lichaam, wat je doet en wat je denkt.

Bekijk voor jezelf wat voor deze situatie voor jou betekent, en waarom het net zoveel voor je betekent. Wat maakt dat je je zo voelt? Wat staat er voor jou hier op het spel?

Stap 3: Onderneem actie

Zodra je dat concreet hebt voor jezelf, kan je hiermee aan de slag. Wat kan je hier zelf rond doen om je hier beter over te voelen? Hoe kan je de betekenis die dit voor jou heeft ernstig nemen, en hierin voor jezelf zorgen? Hoe kan je dat wat er op het spel staat vrijwaren? Wat kan je hierrond doen naar anderen als er anderen betrokken waren? Hierover kan je onze tips rond de Bee Gees en feedback nalezen, om zo aan de ander kenbaar te maken wat er bij jou gebeurde, en te bekijken wat er anders zou kunnen.

Kris De Groof

Stress en burn-out coach en psychotherapeut