een Gelukkig Nieuwjaar – maar het mag soms ook wat minder zijn?

Bjorn Smet, onze stress- en burn-out coach wenst je een gelukkig Nieuwjaar, en geeft tips bij onze goede voornemens, en om soms ook even stil te staan bij wat er nu is.

…want traditioneel wordt aan het einde van het jaar een vooruitblik gemaakt en goede voornemens geformuleerd.  Vaak gaat het over grootse wensen en clichés, zoals succes, gezondheid en welvaart, terwijl dit stuk voor stuk zaken zijn waar we amper vat op hebben.

Uiteraard wens ik, samen met de collega’s van School4POWER en PsychoTherapeutisch Centrum Gent, voor allen eerst en vooral een goede gezondheid (in de brede zin, dus zowel mentaal als fysisch).  Ook hoop ik dat het een geslaagd jaar wordt in al wat jullie aanvatten, ook al gaat het niet altijd over de makkelijkste uitdagingen.  Indien het over moeilijke gebeurtenissen of (levens)fasen gaat, wens ik jullie wilskracht en doorzetting toe, in pijnlijke situaties troost en moed.

 

Maar vooral, in een wereld waarbij het ‘alsmaar meer’ én ‘moet’ zijn, wens ik jullie af en toe eens ‘wat minder’ toe.

Door met de beide voeten in het heden te staan, kan je met een bewuste focus aandacht hebben voor de dingen in het leven waar het écht om draait:

  • Neem tijd om stil te staan bij de dingen die wel goed gaan, vooral op momenten als het op andere vlakken wat tegenzit.
  • Heb aandacht voor de wereld om je heen, b.v. neem eens tijd om te luisteren naar het gezang van een vogel, het geritsel van bladeren door de wind,…
  • Neem af en toe eens wat gas terug in een tijd waarin het alsmaar sneller gaat, en (her)ontdek het plezier van een wandeltempo.
  • Tracht eens per dag, al is het maar even, alles om je heen te vergeten en enkel te luisteren naar je ademhaling, alsof je leven ervan afhangt (wat trouwens ook zo is…).
  • Probeer vantijds eens even doelloos te niksen, in een wereld die hamert op prestatie, rendement en efficiëntie

Hoe druk de agenda ook is in het komende jaar, ik wens dat we het belangrijkste niet uit het oog verliezen: dat het leven zich afspeelt in het hier en nu.

 

En wat dat ‘MOETEN’ betreft leerde ik van een collega ontwikkelingsgerichte coach een inspirerende herkadering van het woord ‘MOET’, n.l. Mag Ook Efkens Trager…  Een goede raad om af en toe eens te vertragen, eens stil te staan en te genieten van het moment, ruimte te geven aan het ‘zijn’, ongeacht wat je nog allemaal MOET ‘doen’…

 

In tijden waarin goednieuwsberichten en happy faces de werkelijkheid soms danig maskeren en doen uitschijnen dat alles goed en opperbest is, pleit ik ervoor te aanvaarden dat je leven niet altijd fantastisch kan en hoeft te zijn.

Zoals professor en psychiater Dirk De Wachter meermaals predikt:  “Het leven is niet altijd feest.  Wie dat durft toe te geven, heeft een stapje voor.”

 

Ter afronding deel ik met jullie graag – vanuit de Ontwikkelingsgerichte Benadering – het volgende gezegde, die als je als leidraad kan hanteren in het komende jaar:

Behoud wat goed is

Voeg toe wat nodig is

En laat los wat niet meer bij je past

Bjorn Smet stress- en burn-out coach