Hoe kan je vermijden dat chronische stress je brein hindert?
Het rationele brein legt herinneringen vast, leert en bedenkt strategieën. Ondertussen vormen zich nieuwe netwerken in ons brein. Chronische stress hindert dit proces. Door groei en activiteit in rationele brein te stimuleren kan je de effecten van chronische stress verminderen. Maar hoe kan je dat concreet doen?
Je rationele brein analyseert data uit je werkgeheugen en je lange termijngeheugen. Hierdoor vorm je ideeën en herinneringen, je kan er voorspellingen door doen en aanpassingen. We hebben groei-bevorderende deeltjes in ons brein die daarvoor zorgen, er is sprake van een constante groei.
Wanneer je niet gestrest bent dan wordt je gedrag door dit rationele brein gestuurd om een bepaald doel te kunnen bereiken. Bij acute stress echter is die sturing al minder doelgericht, je reageert vaak zonder nadenken op wat er gebeurt. Hierdoor wordt een deel van het werk dat door het rationele brein wordt uitgevoerd onnodig en achterhaald.
Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige stress op het werk in verband gebracht wordt met inkrimping van gebieden in ons brein. In sommige gevallen van chronische stress is bovendien een groei vastgesteld van delen van ons emotioneel brein, en hierin vooral die delen die samengaan met meer angst en depressie.
Als chronische stress het groeipatroon wegleidt van je rationele brein is het dus belangrijk om dat rationele brein actief aan te moedigen. Dr Mithu Storoni beschrijft in haar boek ‘Stress Proof” hoe je dat kan aanpakken.
- Drie keer per week matige lichaamsbeweging heeft een gunstige uitwerking op het brein. Bijkomende voordelen zijn een verbetering van het geheugen, het leervermogen en algemeen cognitieve vaardigheden.
- Ons brein heeft uitdaging en vernieuwing nodig. Ons brein wil zijn energie niet verliezen aan zinloze ondernemingen. Bouw dit systematisch in je dag in. Zelfs als je werk saai en niet stimulerend is kan je een activiteit toevoegen om de uitdaging te verhogen, bijv. doe de activiteit met andere hand, daag je uit met game of puzzel, etc.
- Wat je overdag ook doet, gebruik thuis andere talenten en omring je met dingen die verschillende zintuigen prikkelen (bijvoorbeeld de nieuwe man achter de kookpotten in het weekend :-)).
Veronique Bundervoet (psychologe – stress en burnout coach)