Route 1 verbeteren van emotie regulatie

Route 1 : verbeteren van emotieregulatie

 

Je emotionele brein is ‘de lucifer’ van je psychosociale stress. Vat hij vlam dan ontstaat er een stressreactie. Dr. Mithu Storoni vertelt ons dat door chronische stress de drempel van ons emotionele brein verlaagt waardoor er sneller een stressreactie optreedt. Het is dus kunst om te voorkomen dat die ‘lucifer’ vlam vat.

Onder stressvolle omstandigheden sluiten rationaliteit en emotionele reactiviteit elkaar zowat uit. Daarom is het zo moeilijk om je te concentreren en logisch over een probleem na te denken wanneer je van streek bent.

Hoe pak je dat nu aan om de emotieregulatie te verbeteren? Er bestaan oplossingen op korte en lange termijn.

Ben je van streek en wil je voorkomen dat je wordt overspoeld door een stroom van negatieve emoties dan heb je een instant oplossing nodig. Zo kan je de focus van jouw aandacht weghalen bij jouw emoties door bijvoorbeeld een spelletje te spelen (op jouw smartphone) die je werkgeheugen of redeneervermogen testen en jouw aandacht helemaal opeist. Ben je bijv. van streek na een stressvolle ontmoeting, dan suggereert Dr. Storoni om een ruimtelijke puzzel zoals Tetris op te lossen. Het helpt om jou te verliezen in dit spel zodat je tijdelijk vergeet wat jouw stressvolle gebeurtenis was. 

Oplossingen op lange termijn zijn natuurlijk duurzamer. Om  ons te helpen negatieve emoties aan te kunnen wanneer deze opkomen hebben we zelfbeheersing en zelfregulatie nodig. Er is een theorie die zelfbeheersing vergelijkt met een spier. Gebruik je hem intens of te lang dan raakt hij oververmoeid. Maar hij kan ook worden getraind om langer te werken zonder kracht te verliezen. Wanneer je elke dag iets doet om je zelfbeheersing te trainen, kan je, uitgaande van deze theorie, ook meer succes hebben in andere taken waar zelfbeheersing voor nodig is. Een uitgestelde beloning is effectiever dan instant beloning. Zo kan je bijvoorbeeld oefenen in zelfbeheersing door te weerstaan aan de verleiding van instant beloning.

Hiermee zijn we aangekomen bij zelfregulatie. Je wordt altijd geleid door een intentie. Het kan iets kleins zijn (deze blog aflezen) of iets groots (een deadline halen). Deze intentie wordt in jouw hoofd als een wortel voorgehouden. Dit proces van zelfregulatie houdt je op het spoor om de wortel te krijgen. Stel jouzelf een doel/ een project waarvoor volharding nodig is om het af te maken en maak het ook daadwerkelijk af. Hoe groot of klein het ook is, in de opbouw naar aanpak van stress is het belangrijk om dat doel te halen.

Een andere oplossing op langere termijn om onze emotieregulatie te verbeteren is jouw manier van denken proberen veranderen. Een oud gezegde luidt “Als je de manier verandert waarop je naar dingen kijkt, veranderen de dingen waar je naar kijkt”.  Zit je midden in een stressvolle ervaring, dan krijgt je emotionele brein alle vrijheid en doet je rationele brein even afstand van de controle over je gedachten. De situatie wordt hierdoor geëvalueerd vanuit de emotionele kant waardoor je een vervormd beeld van de realiteit krijgt. Als je je uitsluitend hierop baseert dan maak je de stressreactie nog intenser. Hier is echter het probleem dat de werkelijke ‘feiten’ niet meer correct worden geïnterpreteerd. Met wat oefening kan je je brein helpen om meer afstand te doen van het emotionele karakter en proberen om de ‘juiste bewijzen’ te verzamelen in jouw evaluatie. Je probeert ook aandacht te geven aan de meer subtiele aanwijzingen van het geheel.

Tenslotte is het boeiend om na een stressvolle situatie het HOE en WAAROM te onderzoeken. De vraag ‘waarom’ is filosofisch en nadenkend en boeiend om te onderzoeken als het gaat over de evaluatie van een succesverhaal. Hierdoor kan je plezierige gevoelens langer volhouden. Bij een faalervaring is het daarentegen interessanter om jou te laten nadenken over de feiten en dat doe je door jezelf de vraag te stellen ‘hoe’ dit is kunnen gebeuren. Het schakelt immers je rationele brein in. Hierdoor wordt de negatieve impact van een mislukking tot een minimum beperkt en voorkom je dat je wegzakt in negativiteit en zelfverachting. Het spoort jou ook aan om jezelf uit deze situatie te trekken.

Veronique Bundervoet (psychologe – stress en burnout coach)