Waarmee dien je als startende ondernemer rekening te houden?

Loop je met het idee om je eigen onderneming te starten? Begin bij het begin: giet je idee in een ondernemingsplan. Unizo kan jou helpen om dat plan vorm te geven. Toch raden wij jou aan om eerst even te reflecteren. Durf stilstaan bij thema’s waarmee elke ondernemer wordt geconfronteerd maar waarover vooraf zelden wordt gesproken of gedacht.

12 uitnodigende reflectievragen

Als u een eigen bedrijf wilt beginnen is enthousiasme en passie een belangrijke drijfveer. Vooraleer u er echter met beide voeten tegelijk inspringt kan het zinvol zijn om eerst even stil te staan. Overleg met andere ondernemers of een businesscoach. Hiermee ontwikkelt u onmiddellijk een voorsprong op de concurrentie.

Durft u zichzelf een aantal moeilijke vragen te stellen? Moeilijke keuzes maken hoort net zo goed bij het oprichten van een bedrijf als het vinden van een niche.

1. Welke impact wil ik maken?
Het is makkelijk om onszelf voor de gek te houden door te denken: “Als ik maar een X bedrag verdien, dan zijn mijn problemen opgelost.” Maar tenzij het verdienen van een inkomen bedoeld is om een grotere impact te creëren, zal het nooit genoeg zijn. Droom groter dan je ooit hebt gedroomd, en richt je op het teruggeven aan je familie, de gemeenschap en de doelen die er toe doen.

2. Waarom bewandel ik deze weg?
Ik zou een eenvoudige oefening willen aanbevelen: Verdeel een vel papier in twee kolommen. Schrijf in de linkerkolom alle vaardigheden, bekwaamheden en talenten op die je denkt te hebben; schrijf aan de rechterkant de problemen op die jouw vaardigheden voor mensen kunnen oplossen. Rangschik ze vervolgens en concentreer je op de top drie.

3. Wat is de wisselwerking?
Brengt de stap naar het ondernemerschap je dichter bij iets wat je graag doet, waar je goed in bent, dat de wereld zal veranderen en waarvoor je ook betaald kan worden? Dit is de ware essentie van IGIGAI, jouw ‘reason for being’. Ben je bereid risico’s te nemen en compromissen te sluiten?

4. Wat vraagt dit van mij?
Doe een brain dump, en vraag jezelf af: “Wat gaat dit soort leven van mij vragen?” Hoe zou dat er de eerste drie jaar uit kunnen zien? Enkele van de belangrijkste overwegingen zouden moeten zijn: Ben je bereid om tijd op te geven? Kunt u omgaan met wisselende inkomsten? Hoeveel kapitaal heb je om hieraan te besteden? Hoe lang kunt u het volhouden zonder een vast inkomen? Wees eerlijk, en vraag jezelf af: “Ben ik hiertoe bereid?”

5. Geloof ik hier echt in?
Geloof leidt tot overtuiging, en overtuiging leidt tot commitment. Alleen wanneer een ondernemer zich er echt voor inzet om een bedrijf te laten slagen, zal het bedrijf slagen. De startende ondernemer moet een diepe drive hebben om het bedrijf te doen slagen, te midden van tegenslagen, mislukkingen en teleurstellingen.

6. Beschik ik over de nodige veerkracht?
Voordat je aan je ondernemerstrip begint, is het belangrijk om jezelf af te vragen of je echt de veerkracht hebt om je in te zetten als ondernemer, want het is geen gemakkelijke reis. Ondernemerschap kan leuk, creatief, opwindend, levensveranderend en financieel lonend zijn. Maar er zullen ook beproevingen, onzekerheden, uitdagingen en tegenslagen zijn, dus zorg ervoor dat je van tevoren een solide plan van aanpak opstelt.

7. Heeft de wereld nodig wat ik creëer?
Een van de eerste vragen die je moet stellen is: “Creëer ik iets wat de wereld onmiddellijk nodig heeft?” Geloof je er genoeg in om toegewijd te blijven en door de tegenslagen heen te werken die zeker zullen komen? Voel je je comfortabel met het niet kennen van de toekomst, en geloof je toch in de visie die je erop hebt? Heb je de middelen en steun van je naaste omgeving, want deze reis zal ook een grote impact hebben op hun leven?

8. Wie zal mijn product kopen?
Je denkt dat je product of dienst goed is, maar wie zal het kopen? Op wie kun je je idee uittesten? Niet vrienden of familie, want die zijn niet objectief. Als ondernemer moet je verkopen. Niet iedereen is daar goed in. Analyseer jezelf grondig. Waar ben je goed in? Waar ben je niet goed in? Wie kan je helpen met de gebieden waar je niet goed in bent? Het betekent niet dat je iemand moet inhuren; je zou met iemand kunnen samenwerken!

9. Is het goed als het niet lukt?
Nieuwe ondernemers bagatelliseren risico’s omdat ze op andere manieren geld en tijd hebben gewaagd en vaak als winnaar uit de bus zijn gekomen. Maar uw nieuwe ondernemerschap kan mislukken en uw familie, vrienden en werknemers teleurstellen. Het van de zonnige kant bekijken is een geweldige mentaliteit voor een nieuwe oprichter om te omarmen, maar je moet wat tijd besteden aan het nadenken over hoe je met gratie met mislukkingen omgaat.

10. Wat verwachten mijn familie en partners?
Vraag je partner en/of kinderen wat hun eisen zullen zijn op het vlak van levensstijl. Deze stille partners kunnen heel verschillende verwachtingen hebben over het aantal uren dat je gaat werken, over je vakantieschema’s en over de financiële steun die je zult geven. Hoewel je misschien enige flexibiliteit hebt in je schema en salaris, moet je ervoor zorgen dat je op één lijn zit met degenen die het dichtst bij je staan.

11. Zijn mijn persoonlijke en zakelijke doelen in harmonie?
Ondernemerschap kan zeer veeleisend zijn. Eigenaars moeten verschillende rollen spelen, vaak met een brede beschikbaarheid. Bent u daar klaar voor? Voedt de zakelijke mogelijkheid “uw ziel” of “laat het uw hart zingen”? Hebt u grenzen gesteld om uw persoonlijke en zakelijke doelen in evenwicht te houden? Zo ja, ga er dan voor!

12. Wat voor levensstijl wil ik over tien jaar?
Een beeld van jouw ideale leven over tien jaar geeft je houvast. Het blijft in je achterhoofd altijd spelen, en daardoor maak je automatisch keuzes die richting dat doel leiden.
Het is natuurlijk heerlijk om te reflecteren en weg te dromen. In een volgende blog gaan we met jou op stap hoe doelen te formuleren.

Véronique Bundervoet : psychologe, systeemcoach, burn-outcoach