Wat doe jij na een stresspiek?

Een stresspiek is zoals we eerder zeiden geen probleem en zelfs goed en nodig, omdat deze ons uitdaagt. Wel is het goed om te bekijken welke acties (copingstrategieën) jij inzet om te herstellen van een stresspiek. In dit artikel een aantal tips hoe dit te doen.

Een stresspiek is zoals we eerder zeiden geen probleem en zelfs goed en nodig, omdat deze ons uitdaagt. Wel is het goed om te bekijken welke acties (copingstrategieën) jij inzet om te herstellen van een stresspiek.

Sta daarom na een erge stresspiek bewust stil bij wat er gebeurde:

  • Beoordeel deze op een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 helemaal geen stress is, en 10 de ergste stress die je je kunt voorstellen.
  • Hoe ben je met deze stresspiek omgegaan? Wat deed je om deze stress de baas te kunnen? Hielp dit? Wat doe je soms nog? Had dat ook kunnen helpen?
  • Wat zou je graag anders willen gedaan hebben? Hoe zou je dat kunnen doen?
  • Wanneer en hoe heb je hersteltijd genomen? Hielp dit? Wat doe je soms nog? Zou het helpen om dat ook nog te doen? Waarom wel of niet?
  • Hoe kan je wat goed liep vasthouden? En wat je zou je graag anders willen doen de volgende keer, en hoe zou je dat kunnen onthouden?

Kris De Groof

Stress en burn-out coach en psychotherapeut