Welke voeding vermijd je best bij stress?

Slechte voeding heeft een negatieve invloed op stress (en andersom). We merken dit niet onmiddellijk, maar slechte eetgewoontes verzwakken je weerstand, waardoor je vatbaarder bent voor ziekten. Maar welke voeding kan je dan best vermijden?

Slechte voeding heeft een negatieve invloed op stress (en andersom). We merken dit niet onmiddellijk, maar slechte eetgewoontes verzwakken je weerstand, waardoor je vatbaarder bent voor ziekten. Maar welke voeding kan je dan best vermijden?

Cafeïne

Veel mensen grijpen als ze slecht geslapen hebben (o.a. door stress) naar opwekkende middelen als energiedrank, koffie en cola. De cafeïne die hier in zit, blijft langer in het lichaam zitten dan de meeste mensen denken. Cafeïne stimuleert de aanmaak van het stresshormoon catecholamine, die fysiologische veranderingen teweeg die het lichaam voor fysieke activiteit gereedmaken (vluchten, vechten bevriezen reacties zie vorige blogs). Typische effecten zijn een verhoging van de hartslag, bloeddruk, bloedsuikerspiegel en een stimulans voor het orthosympathische zenuwstelsel. Het wakkert dus stress en opgejaagheid aan, in plaats van dit tot rust te brengen. Minder cafeïne gebruiken kan helpen zowel slaapproblemen en nervositeit te verminderen. 

Suiker

In stressvolle periodes grijpen we snel naar een snelle, suikerrijke hap. Suiker is een koolhydraat, wat ons normaal gezien kalmeert, maar het probleem met suiker is dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt en weer daalt. Dit geeft je korte opstoot van extra energie, maar is ook erg snel weer voorbij.

Fastfood

Velen van ons zien fastfood als ‘comfort’ food. Het bevat echter veel eiwitten, vetten en koolhydraten, maar weinig tot geen vitale mineralen en vitamines, wat stress in de hand werkt. Studies hebben bovendien aangetoond dat we minder snel vet verbranden wanneer we gestresseerd zijn, en in die zin vraagt fastfood onder stress nog meer om deze voeding te verwerken. Bovendien kunnen ze ervoor zorgen dat je je moe en lusteloos voelt. Dit alles maakt dat ze beter vermeden worden als je gestresst bent.

Frisdrank

Naast de hoeveelheid suiker die frisdrank bevat zijn er nog andere redenen waarom je bij stress best frisdrank vermijdt. Als je stress hebt kan een ophoping van kooldioxide en lactaat in het lichaam resulteren in acidose, een abnormale zure toestand in het bloed. Kooldioxide werkt stress bovendien nog extra in de hand.

Alcohol

Een fris pintje of een glas wijn kan soms deugd doen na een week vol stress. Met mate drinken is hier echter de boodschap want alcohol heeft een nefaste invloed op het zenuwstelsel. Terwijl je bij stress al in een staat van verhoogde alertheid verkeert, kan alcohol dit nog extra verhogen.

Kris De Groof

Stress en burn-out coach en psychotherapeut